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  1. 教育学
  2. 紀要論文(教育系)
  1. 掲載誌一覧
  2. 熊本大学教育学部紀要
  3. Vol.66

小学校,中学校および高等学校家庭科における鹹味調味料の学習

http://hdl.handle.net/2298/38982
http://hdl.handle.net/2298/38982
faf2b07a-7594-4ff5-a5f3-e06baa0cc067
名前 / ファイル ライセンス アクション
KKK0066_361-366.pdf KKK0066_361-366.pdf (1.9 MB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2018-01-25
タイトル
タイトル 小学校,中学校および高等学校家庭科における鹹味調味料の学習
言語 ja
タイトル
タイトル Studies of salty seasonings in domestic science textbooks for elementary school, junior high school and high school
言語 en
タイトル
タイトル ショウガッコウ チュウガッコウ オヨビ コウトウ ガッコウ カテイカ ニ オケル カンミ チョウミリョウ ノ ガクシュウ
言語 ja-Kana
言語
言語 jpn
キーワード
主題 domestic science, school, soy sauce, miso, salt
資源タイプ
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 武田, 珠美

× 武田, 珠美

WEKO 152272

ja 武田, 珠美

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木本, いつか

× 木本, いつか

WEKO 152273

ja 木本, いつか

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内容記述
内容記述タイプ Other
内容記述 Salty seasonings in Japan can be characterized as having a complicated taste such as umami and sweetness combined with a salty taste through fermentation. Seasonings have different taste and flavor by region depending on the materials and fermentation conditions. Focusing on regional differences, we investigated the history and educational contents of seasonings based on a survey of the literature. The results show that the salt industry was standardized by policy. Miso and soy sauce are mass produced in different ways, but the regional differences in quality were maintained because of the presence of large, medium and small enterprises. In elementary school textbooks, the type of miso was published, but the type of soy sauce was not. However a half of university students answered in a questionnaire survey that they learned both types at elementary school, and both seasonings were necessary for home cooking. Education plays a role in culture, and so it should reflect local food so as to protect regional differences.
書誌情報 熊本大学教育学部紀要

巻 66, p. 361-366, 発行年 2017-12-19
ISSN
収録物識別子 21881871
NCID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AA12653153
著者版フラグ
出版タイプ VoR
日本十進分類法
主題Scheme NDC
主題 375.5
出版者
出版者 熊本大学
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Ver.1 2023-06-19 14:03:13.471267
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